sunnuntai 13. tammikuuta 2008

Kysymys

Tiedustelen tälläistä asiaa: näkee paljon esim. huutonetissä myynnissä tildan kaavoilla tehtyjä tuotteita,niin onko se sallittua.Siis eikö näissä ole kaikenlaisia tekijänoikeus juttuja?Toisaalta,tarkkaileeko niitä kukaan?Voi olla hölmö kysymys,mutta haluaisin tietää :o)
uusi kun olen tällä saralla...

20 kommenttia:

aronja kirjoitti...

Ainakaan ainoasta suomennetusta kirjasta en ole löytänyt mainintaa että ohjeiden kaupallinen käyttö olisi kielletty.

KaSil kirjoitti...

Mää olen miettinyt kanssa että onko ihan laillista? Ehkä joku joka osais noita vieraskielisiä kirjoja tulkita osais sanoa onko niissä jotain? Itse en ole tästä syystä vielä uskaltanut myydä, vaihtokauppoja olen tehnyt :)

Merja Kasperiinasta kirjoitti...

Kirjojen kansissa ja muissakin tuotteissa on Tilda "merkin" kohdalla pieni c, joka siis on copyright -merkintä. Merkki on tosi pieni ja itseltänikin meni aikaa ennenkuin huomasin sen.

Kaisla kirjoitti...

Ainakin Sew Pretty Homestyle ja Crafting Springtime Gifts kirjoissa on teksi: The designs and projects in this book are copyright and must not be stitched or made for resale.
Mutta suomenkielisessä Satumainen talvi-kirjassa ei ole mitään merkintää.Sillä tätä ihmettelin...

aronja kirjoitti...

Eli Tilda-tuotteisiin (tuotemerkkiin) siis kirjailijalla on yksinoikeus mutta koskeeko se sitten myös hänen kirjojensa kaavoilla tehtyjä tuotteita? Luulisin että jos olisi laitonta myydä niillä kaavoilla valmistettuja tuotteita niin siihen olisi puututtu. Näkyy olevan ulkomaisia blogeja joissa surutta myydään Tilda-kirjojen kaavoilla valmistettuja juttuja joten ihmettelen jos se laitonta on eikä siihen ole puututtu.

Melle ja minä kirjoitti...

Kirjat kaavat ja tuotteet tietysti on tekijänoikeussuojattuja mutta mietin vain tässä että jos ne kaikki meidän kenen minkäkin näköiset tekeleet kuuluisi siihen , eihän niitä kukaan tildan valmistamina varmaan myykkään. ja kaikki kuitenkin tekijänsä näköisiä. Enkä minä ainakaan tuosta suomenkielisestä löytänyt mitään mikä kieltäisi näiden tekeleiden myynnin mutta norjankielisestä en kyllä sano mitään koska en sitä juurikaan taida.
Onko yleensä käsityökirjoissa esitelytjen ohjeiden mukaan valmistettujen esim. lapasten myynti kielletty? Myönnän etten tiedä näistä asioista paljoakaan.

Piia kirjoitti...

Pikavilkaisu norjankielisiin alkuperäisteoksiin ei tuottanut muuta tulosta kuin että kirjojen kopiointi ja kaavojen ja mallien julkaisu (esim. netissä) on ilman kustantajan lupaa kielletty! Ja tietysti että Tilda-tuotenimi ja logo ovat suojattuja!

Koetan ehtiä vielä tarkemmin lukemaan jossain välissä...

Piia kirjoitti...

Siis kopiointi myyntitarkoituksiin on kielletty... Tone itse kehoittaa kirjan alussa suurentamaan kaavoja kopiokoneella tarpeen mukaan eli ainakin omaan käyttöön kirjaa saa siis kopioida ilman lupaa!

aronja kirjoitti...

Onko kellään ajatusta siitä mistähän tuon voisi ihan varmaksi kysyä miten asian laita on?

eijuska kirjoitti...

En tiedä oikeus jutuista,mutta ihania tuotteita siellä huutonetissä on myynnissä.Toivottavasti siihen saamme lisä tietoa.

Anonyymi kirjoitti...

Omistan itsekin pari englanninkielistä Tilda-kirjaa ja niissä kummassakin mainitaan tuo Kaislan mainitsema lause "the designs and projects in this book are copyright and must not be stitched or made for resale". Eli sen mukaan kaavojen mukaan tehtyjä tuotteita ei saa myydä. Muutenkin tekijänoikeuslaki yleensä suojaa kirjoissa ja lehdissä julkaistuja kaavoja, jolloin niitä voi tehdä kyllä omaan käyttöön mielin määrin muttei myyntiin. Tekijänoikeudesta ei käsittääkseni tarvitse myöskään erikseen mainita, vaan se on aina mallin luojalla (kunhan malli on tarpeeksi omaperäinen). T:Ann-Marie(vierailija kivassa blogissanne)

KaSil kirjoitti...

Kiitos Ann-Marie vastauksestasi. Kopsaan tämän viestisi tuohon omaan postaukseeni.

Merja kirjoitti...

Eikös tämä ole aika selvä asia?ainakin mulle.mietin samaa itsekseni,että kyllähän näitä vois tehtailla vaikka miten,valmistuu niin nopeasti,mutta ei se varmaan ole laillista.eli lahjotaan vaan ystäviä ja läheisiä näillä ;)

aronja kirjoitti...

No toivottavasti asia selviää. Jännä kyllä jos on näin että eri kielellä julkaistuissa samoissa kirjoissa on erilaiset tekstit (tai nimenomaan ei ole kun suomennoksesta vastaava teksti puuttuu..) Käsitöissä voi olla aika vaikea tuota tekijänoikeutta toisinaan hahmottaa, esimerkiksi legs-pupu johon löytyy suomenkielelläkin monta neuleohjetta. Joskus kaivelin itseni sinne pupun alkuperäisen ohjeen kehittelijän sivuille ja siellä oli selkeä teksti että ohjetta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Jos joku sitten muokkaa ohjetta niin onko se enää sama ohje vaiko ei? Periaatteessa tietenkin kyllä mutta mutta...

KaSil kirjoitti...

aronja:
Niin, minä en oo vielä törmännyt muuhun legs pupu ohjeeseen kuin aitoon ja omaani.

Minun pupuni ei kyllä hirveesti näytä Thuyn pupulta, koska tahdoin isomman ja pulskemman pupun, en ruipeloa. Luulisin että olen ohjeen muokannut jo niin moneen kertaan ja oman malliseksi, että se ei enää ole rinnastettavissa Thuyn pupuun.

Tulikin mieleeni, että pitää käydä lisäämässä ohjeeseeni eri vaihto ehto jalkojen tekoon....

aronja kirjoitti...

Niinpä joo, sinunhan se olikin.. Tämän verran sitä asioita selvittelee ennenkuin alkaa kirjoittaa. Anteeksi,ei ollut hlökoht tarkoitettu. Itse vain jossain vaiheessa tuohon alkuperäiseen Ullaneuleen sivujen kautta törmäsin ja Risulinnun kauttakohan sitten varmaan juuri tuo sinun ohjeesi sattui näppiin. (meillä on niitä pulleroita muutama -minäkään en oo ruipelo niin ei ole puputkaan meidän taloudessa..)Silloin mietin että jos olisi tehnyt niitä myyntiin mutta en uskaltanut kun ajattelin että joku kuitenkin kohta bongaa ja siinä sitä ollaan. Tunnustan kuitenkin jokusen Tildatekeleen myyneeni kun ei siinä suomenkielisessä sitä suoraa kieltotekstiä ollut.. Kriminaali mikä kriminaali..

KaSil kirjoitti...

aronja: kaikki ok, nou hätä :)
Mun puolesta mun pupun ohjeella tehtyjä saa myydä, kunhan niitä kaupan hyllyltä ei ala löytymään, eli myynnille annan vapaat kädet sinulle sekä muille jotka tykkää pupuohjeestani :) Olen vain tyytyväinen, että jos joku killingin ansaitsee "minun kauttani" sillä silloinhan se on onnistunut juttu, jos joku tykkää tehä myyntiin ja saatikka jos joku vielä ostaa =D

willis kirjoitti...

siis minäkin olen tehnyt tilda kankaista essuja myyntiin, ja sitten taas yhdistänyt esim. patalappuihin tilda hahmon.... onkos se nyt sitten ok????? luulisi , että on????

aronja kirjoitti...

Kasil, kiitos! Meillä on nuo tenavilla unipupuina ja leikeissä muutenkin mukana. Jokusen olen lahjoiksi tehnyt ja tosi moni ystävä on kysynyt noita.. Eli korkeintaan ihan kaverikauppaa. Noita on tosi mukava ja nopea tehdä -ja ovat söpöjä kuin mitkä! (tosin pesukoneen jäljiltä pitää välillä miettiä että hetkinen.. mites tästä pupu saadaankaan mutta siitä se kun vähän kiskoo ja venyttelee..)

Anonyymi kirjoitti...

Mäkin oletin että hahmoja voi käytellä näin iltapuhteella tehdyissä jutuissa mutta joulunalla kaikenlaisilla naistenmessuilla sitten on tullu rikottua lakia oiken olan takaa. Noiden tekstien perusteella on muuten mielestäni hieman kyseenalaista se voiko tekemiemme Tildojen tai käsitöiden yleensä kuvia julkaista netissä niin vaan ainakaan ilman mainintaa tekijästä eli Tonesta.