sunnuntai 13. tammikuuta 2008

Tekijänoikeuksista

Kuten arvelinkin, tämä aihe tulee esille . Ja toivon ettei tästä tule hirveää kädenvääntöä. Itse olen aika tietämätön noista asioista, joten laitoin blogiini TEKSTIN jossa kysyn asiaa. Katsotaan jos sieltä joku viisaampi osais kertoa, ja siellä on kopstattuna pätkä Ullasta ko. aiheesta.
* * *
Jatketaanhan ompelua iloiten,
jos ei myyntiin niin ainakin täytetään omat hyllymme Tilda hahmoilla :)
* * *
Lisäys yhdestä kommentista, minusta tämä oli aika hyvin ja selvästi:
Omistan itsekin pari englanninkielistä Tilda-kirjaa ja niissä kummassakin mainitaan tuo Kaislan mainitsema lause "the designs and projects in this book are copyright and must not be stitched or made for resale". Eli sen mukaan kaavojen mukaan tehtyjä tuotteita ei saa myydä. Muutenkin tekijänoikeuslaki yleensä suojaa kirjoissa ja lehdissä julkaistuja kaavoja, jolloin niitä voi tehdä kyllä omaan käyttöön mielin määrin muttei myyntiin. Tekijänoikeudesta ei käsittääkseni tarvitse myöskään erikseen mainita, vaan se on aina mallin luojalla (kunhan malli on tarpeeksi omaperäinen). T:Ann-Marie(vierailija kivassa blogissanne)

6 kommenttia:

willis kirjoitti...

mutta kankaita myy kaikki kangaskaupat ja monet ostavat kangaskaupoita kankaat, joista ompelee myyntiin... hih ( näin yksinkertaisesti ajatellen ja tilda myy kankaita siis myös ja niitä varmaan saa ostaa ja ommella niistä.... siis jos näin simppelisti ajattelee... ja kaavoja pystyy muuttelee omanlaisiksi oli lähtökohta kaava käsityölehdestä tai jostain kirjasta.... ja silloin se on ihan eri näköienen. vanhoista käsityölehdistä löytyy hyvin tildamaisia kaavoja paljon.( ja omasta päästä)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Tein tässä kangaskassin, johon sommittelin kuvan kahdesta Tildan leimasimesta. Jouduin aika paljon kuvaa muokkaamaan tietokoneella ja käsin, mm. suurentamaan, ja jätin myös siivet pois. Kuvan kuitenkin selvästi erottaa Tildan kuvaksi. Kankaat olivat ihan jotain muita kuin Tildan ja muutenkin kassin malli oli itse ideoimani. Nyt on ilmaantunut innokas ihminen, joka haluaisi, että tekisin hänellekin samanlaisen kassin...
Mitenkäs noiden leimasinkuvien tekijänoikeidet mahtaa mennä?

KaSil kirjoitti...

Tähän minä en osaa vastata, mutta koitanpa ottaa foorumin puolella selvää ja vastaan sitten tähän ketjuun :)

KaSil kirjoitti...

tai joku muu vastaa :)

KaSil kirjoitti...

tässä vastausta:

Monet leimasimet löytyvät Angel Policy listalta, jossa on määritelty mihin leimasimia saa käyttää.

Esim. Penny Black:
Penny Black, Inc.
ANGEL POLICY: 1. Penny Black stamps and images are original artwork created by or for Penny Black, Inc. and subject to full copyright protection. - 2. As such, its stamps and images are sold for the personal use of the consumer, without right to reproduce the copyrighted images for commercial purposes. - 3. Penny Black, Inc. permits its valued customers the following limited rights of commercial use: All stamp impressions must be made by hand. No mechanical or other form of reproduction is permitted. Only limited quantities, not to exceed 36 per design, may be made for commercial use. In connection with each commercial use within these permissible limits, the user shall clearly display on the project the following: Image: Copyright Penny Black, Inc - 4. Commercial use that violates or exceeds the above restrictions is prohibited and shall be considered a breach of the copyrights of Penny Black, Inc.

Jokainen valmistaja määrittelee omien leimasimiensa käytön ja tietoja yleensä löytyy valmistajan omilta sivuilta tai leimasimia myyvän kaupan sivuilta.
Joitain leimasimia saa käyttää mihin vaan kaupallisestikin. Useimpia saa kuitenkin käyttää vain yksityiskäyttöön ja vähäisessä määrässä kaupallisesti, kuitenkin niin että tuotteen pitää olla käsin leimattu. Niitä ei saa kopioida eikä tulostaa.

Tildasta en ole löytänyt tietoa, mutta arvelisin, että kuuluu sarjaan: tarkoitettu yksityiskäyttöön ja vähäisessä määrin käsin leimattuna kaupallisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia paljon pikaisesta vastauksesta. Niin mä vähän ajattelinkin sen menevän... =)